Vinter vandring i Danmark – udstyr og Turevner

Af Kaare Meldgaard

Vinteren har så småt gjort sit indtog i det danske rige J – natten fylder meget mere end dagen, vinden, regnen og kulden gør livet for vanderen både udfordrende, spændende… og til tider træls 😀 men hvad skal man have med, og hvad skal man være opmærksom på for at gøre det hele lidt lettere? – vi har lave en video om det grej jeg typisk har med på vinter vandring i Danmark, men her er lidt generelle overvejelser og tanker.

Udstyr til vintervandring.

Generelt bruger jeg meget det samme grej som til 3- sæsons vandring, og supplerer op i forhold til:

 1. varmere quilt (eller sovepose) typisk bruger jeg noget med komfort til omkring minus 5
 2. Varmere (og typisk fuld længde) underlag – jeg bruger en Therm a rest xlite womens til vinterbrug i DK
 3. Varmere/ekstra tøj – jeg har typisk det samme tøj tæt på kroppen som resten af året, men supplerer med: ekstra trøje, fiberjakke, vindbukser, hue/pandebånd og handske/luffer.
 4. Fiber bukser, til lejrbrug og kolde nætter – og fiber sove sokker, som også kan bruger som handsker hvis det er meget koldt
 5. Bivi pose (bruger jeg også tit resten af året) fungerer super til at tage vind og giver ekstra varme
 6. Bedre pandelampe og ekstra batterier – jeg går typisk til 21-22 tiden, så om vinteren betyder det en del timer i mørke J

Hvad skal man tænke over?

Valg af lejrplads – tænk hvor koldt og eksponeret du ligger? Undgå kulde zone nær vand, i lysninger og dalbunde – brug nåleskovens dække og isolering hvis muligt.

Tænk foran og vær ”proaktiv” i forhold til det at fryse, skift vådt tøj i lejr, tøj på og af når du har det for varmt/koldt.

Hold dig i gang, lav aktiviteter også i lejren, det er meget svært at holde varmen, specielt i ekstremiteterne, når man er stillesiddende

Bål er dejligt i de lange aftentimer, tænk over hvilket noget tøj du har yderst (nylon/polyester kan ret hurtigt får skader fra gløder) og tænk over at have noget bag dig til at holde på/reflektere strålingsvarmen fra bålet.

Drik varmt og spis godt, og snackspis, det giver humør, varme og holder dig i gang

Lad være med at ”gå i boks” tit når ting bliver hårdt – når det er koldt, fødderne og kroppen gør ondt – så ”tager vi hovedet under armen” og mosler videre. Stop op, tænk, ændre så meget som muligt det der ”nedbryder”

Og husk, vinter vandring er bestemt ikke for alle, ikke alle holder varmen lige let, trives om natten, i kulde … find ud af om du kan lide det, og kan du, dyrk det, nyd det – nattens eventyr, bålet, pandelampens og månens skær. Rimfrosten på teltet, forhåbentligt sneen og frostsolen der spejler sig… vinteren kommer, ud og leg J

2 thoughts on “Vinter vandring i Danmark – udstyr og Turevner

 1. Hej Kaare og Co.

  Tak for alle de fede info I deler ud af!

  Jeg har følgende spørgsmål:
  1) Hvordan gør I med jeres lette fodtøj i regnvejr? I har kun hiking sko med, så skifter I til vandtætte sokker ved kraftig regn og går dem tørre? Hvordan klarer de sko sig i ujævnt terræn, er sålerne hårde nok til ikke at få ømme fødder ved klippe/sten underlag?
  2) Kan I uddybe lidt mere om det lette køkken? Er den Keith 450ml titanium bottle en dobbelt-vægget termoflaske? I så fald ikke optimal at varme indholdet op? Den høje form og lille bundareal virker som en ustabil konstruktion på brænderen, men det er måske ok?

  Tak og vh Søren

  1. Hej Søren, beklager det sene svar, man får ikke lige besked åbenbart når nogen skriver 😀
   1. jeg går altid i trailløbe sko – typisk Altra Superior, nogle gange Altra mt king eller andre – jeg går næsten aldrig med vandtætte sokker mens jeg vandre, får våde tæer og synes egentlig ikke det er et problem, i lejren hvor du ikke får varmen i fødderne ved vandring, bruger jeg vandtætte sokker. Sko klarer efter min mening ujævnt terræn bedre end støvler, du har bedre føling med terrænet og kroppen kan bedre justere og reagere naturligt. Generelt så er sålerne fint hårde nok til du ikke får ømme fødder af at vandre på klipper 🙂
   2. 450ml flasken er kun et lags (låget er tolags) den står egentlig ok stabilt, da jeg sjældent varmer mere end 200ml i den, så det fylder nederste halvdel og gør ikke flasken ustabil 🙂

   Mvh Kaare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait