(minimalistisk) vandring og bæredygtighed…

af: Kaare Meldgaard

Det skal ikke handle om grej alt samme… så her lidt strøtanker opsamlet over mange år og nedskrevet i et øjeblik og en tid hvor tanker omkring forbrug, opførsel, fremtid, natur og mening fylder meget … det handler om os og verden, om forbrug, ansvar, men også om at leve, nyde, vandre… ja J håber i deler jeres tanker og erfaringer i det store spørgsmål.

Som vandrere og friluftsmennesker kommer vi i tæt kontakt med naturen, og den er vores fristed, legeplads og hjem væk fra hjemmet. Vi lever i en tid med store spørgsmål og store erkendelser, klodens ressourcer er under pres, klimaet forandrer sig, og vores gang på jorden efterlader spor overalt på jorden i form at erosion, forurening og forandring. Det store spørgsmål i denne sammenhæng er hvad er vores ansvar, rolle, aftryk og muligheder? Gør vi noget, betyder det noget? Paradokset er jo at alt vi er i forandrer vi, så den vilde natur vi så gerne vil vandre i forsvinder på sin vis når nok af os finder den… et andet klart problem er vores store fokus på oplevelser og udstyr, vi køber grej og nyt grej for milliarder på globalt plan. Fra en industri som godt nok er længere fremme end de fleste med dens fokus på miljø og bæredygtighed … men er vores grej og gram jagt skadelig? Er den ikke en del af den store forbrugsmølle som har skabt de problemer vi står i i dag? Og vi flyver og rejser derhen hvor bjergene og naturen er, og bliver således del af en udlednings industri fremkommet af vores materielle overflod og jagt efter oplevelser, nydelse og værdi.

Personligt er jeg meget splittet i dette, jeg vedkender og dyrker min indre grejnørd og rejselyst, som søger at have det bedste udstyr med på tur. Jeg køber og tester, og ligger bestemt under for den ”maksimerings” tendens som markedet drives af… der kommer altid et produkt som er lidt bedre, kan noget nyt, er lettere, mere holdbart, varmere…. På den anden side ser jeg hvad købetrangen gør ved verden og mig selv, en konstant hungren efter det nye, efter forbrug, købelysten… efter nye rejser og nye bjerge at vandre i…

Så hvad kan det at bruge let og minimalt grej spille af rolle i det her? Og kan man snakke om en form for UL filosofi for hvordan vi kan forstå verden.. Hmm… det kan jo nemt blive langhåret og højstemt og plat og helt uden nogen form for handlekraft…

Jeg tror dog alligevel jeg konstant prøver at lære og praktisere noget som vandringen lærer mig, jeg er langt fra perfekt, men hvem er det? Og som mange andre prøver jeg også bare at navigere i en kompleks hverdag med familie, arbejde, samfundet omkring mig …

Men her er nogle af de ting som jeg forsøger at tage med mig fra min måde at vandre på:

1. minimalisme – en erkendelse af vi kan klare os og trives (endda meget mere end med flere ting)

2. simple ting som er lettere at reparere  (keep it simple stupid… vi har i alt for mange år haft en tendens til at lave meget komplekse ting som går let i stykker og er svære at lave igen – en tarp, frameless rygsæk, sprit komfur…. Der er mange UL ting som er lette fordi de er simple (og det er også grunden til at rigtig meget af det er noget man selv kan fremstille)

3. færre ting, da ting kan bruges til flere ting. Tænk på at købe og bruge ting som ikke bare har en meget specifik brug, men kan bruges til mange forskellige ting, og det i stedet er dig og din brug der tilpasser sig – et konkret eksempel kunne være: jetboil laver en gasvægt, hvis eneste formål er at måle hvor meget gas der er tilbage i dåsen… den samme opgave kan med lidt hovedregning løses af en almindelig køkkenvægt

4. færre ting generelt, da sko, rygsæk, tøj og andet kan bruges både til vandring og i hverdagen (modsat meget konventionelt grej)

5. Luksus og komfort handler mere om hvordan du ser verden end om hvad du har af ting – en simpel erkendelse fra lykkeforskning er at den følelse af merværdi som indkøb af ting giver os holder ret kort tid, og på sigt helt forsvinder… vi bedømmer vores komfort ud fra de muligheder vi ser vi har omkring os (det er derfor mad på vandretur, et bad, ly over hovedet… og mange andre simple ting vi tager for giver i hverdagen nu pludseligt værdsættes meget mere – så minimalistisk vandring lærer mig at værdsætte de simple ting i hverdagen (i hvert fald for en tid) 

hvad jeg gerne vil, for mig selv og andre?

–   Jeg vil gerne hjælpe med at folk så vidt som muligt undgår fejlkøb, at de køber produkter som er lette, anvendelige og holdbare.

–   Jeg vil gerne inspirere til omtanke i forhold til hvad og hvor meget man køber og slæber med på tur

–   Jeg vil gerne vise hvordan man både kan bruge ting til flere forskellige ting, – men vise hvordan det er vigtigt at købe udstyr som kan bruges i hverdagen og ikke bare til vandring og friluftsliv

–   Jeg vil gerne købe mindre, mere på tur lokalt, og jeg vil gerne blive inspireret af andre og inspirere andre til det…

Så… efter denne lettere idealistiske udbasunering, hvor ser du din vandring og hvordan den påvirker dit liv? Hvad er vores og dit ansvar? Og er UL vandring bare endnu en del af konsum markedet (det er det bestemt også) eller har det noget andet i sig? en kim af omtanke, filosofi, værdi, tænkemåde…. Som måske kan være med til at pege i en anden retning? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait